Design interior: stilul ecologic este cea mai sustenabilă abordare de design interior, deoarece reduce impactul  asupra mediului și promovează folosirea materialelor durabile și a surselor de energie regenerabile. Acest stil de amenajare pune accent pe materiale reciclate sau regenerabile, pe reducerea consumului de apă și energie și pe evitarea deșeurilor, obținându-se astfel un spațiu sănătos și ecologic.

Iată câteva sugestii despre cum să-ți amenajezi casa în stil ecologic:

Mobilier

Un prim pas este să cauți mobilier care garantează că lemnul este provenit din păduri gestionate în mod responsabil și sustenabil. De asemenea, poți alege piese de mobilier fabricate din materiale reciclate sau recuperate, cum ar fi paleți, butoaie sau alte materiale care pot fi transformate în piese de mobilier originale și ecologice.

Această metodă va reduce deșeurile, deoarece încurajează utilizarea responsabilă a resurselor. De asemenea, mobila realizată din materiale reciclate poate fi personalizată pentru a se potrivi perfect cu stilul și nevoile tale.

Finisare și decorare 

Pentru materialele de finisare și de decor, alege vopsele și lacuri pe bază de apă, deoarece sunt mai puțin toxice și mai prietenoase cu mediul decât produsele pe bază de solvenți. De asemenea, folosește materiale reciclate sau naturale pentru tapițerii, covoare și perne, cum ar fi bumbacul organic, lâna, cânepa sau bambusul.

Consum apă și energie

Un alt aspect important al unui stil de amenajare ecologic este reducerea consumului de energie și de apă. Astfel, poți opta pentru echipamente electrocasnice cu eficiență energetică ridicată, precum și pentru becuri cu leduri, care consumă mai puțină energie decât becurile obișnuite. De asemenea, poți instala robineți și dușuri cu flux redus, astfel încât să reduci consumul de apă.

În  același timp, optează pentru un sistem de colectare a apei de ploaie. Acest sistem poate fi folosit pentru a colecta apa de ploaie și utilizat ulterior în irigarea plantelor. Această metodă este o alternativă sustenabilă la apa potabilă și reduce costul pentru factura de apă.

Deșeuri și reciclare

Pentru a reduce deșeurile și pentru a promova reciclarea, integrează elemente de reciclare în designul interior, ca de exemplu: coșuri de gunoi separate pentru reciclare sau containere de compost. De asemenea, evită acele produse cu ambalaje excesive sau pe cele de unică folosință, cum ar fi sticlele de plastic sau paharele din hârtie – optează pentru alternative durabile și reciclabile.

Plante de interior

Un stil de amenajare ecologic înseamnă și folosirea plantelor de interior sau a altor elemente naturale. Prin urmare, alege plante care purifică aerul, cum ar fi ferigile și crinii, dar și alte elemente naturale, ca de exemplu, piatra naturală sau lemnul.

Grădina verticală cu plante comestibile este ideală pentru spațiile mici, cum ar fi balcoane sau terase,  deoarece permite cultivarea legumelor și a plantelor aromatice într-un mod durabil. Plantele pot fi cultivate în ghivece sau jardiniere suspendate și udate cu apă din sistemul de colectare a apei de ploaie.

Stilul ecologic poate fi combinat cu multe alte stiluri de amenajare, în funcție de preferințele și gusturile personale. Iată câteva exemple:

Stilul ecologic și stilul minimalist

Această combinație de design interior este potrivită pentru cei care își doresc un spațiu simplu, natural și funcțional, cu  accent pe durabilitate și reducerea deșeurilor.

Stilul ecologic și stilul scandinav

Ambele stiluri se concentrează pe culori luminoase și tonuri naturale, cu accente de lemn și materiale organice. Această combinație creează un spațiu luminos, aerisit și plăcut ochiului.

Stilul ecologic și stilul industrial

Acest mix de stiluri de amenajare poate fi realizat prin utilizarea de materiale reciclate și  obiecte de tip industrial, dar și prin elemente naturale, cum ar fi plantele și lemnul.

Stilul ecologic și stilul boho

Această amenajare este excelentă dacă îți dorești un spațiu vibrant, plin de culoare și de personalitate, deoarece ambele stiluri folosesc materiale naturale și organice, precum și obiecte vintage.