Design interior – probabil te-ai confruntat cel puțin o dată cu alegeri dificile în ceea ce privește amenajarea locuinței tale. Fără un buget alocat pentru a apela la servicii specializate, ești nevoit să alegi singur materialele, mobilierul, iluminatul etc. Însă, asemenea proiecte nu au întotdeauna succes. Designul interior este un domeniu complex, bazat în mare parte pe talent și experiență cultivată prin ani de studiu. De aceea, doar un designer de interior poate îmbina armonios elementele de design astfel încât să creeze un mediu coerent, funcțional și confortabil pentru tine.
Designerii de interior folosesc materiale premium, texturi și culori bazate pe reguli și principii de design, pentru a crea spații atât confortabile, cât și frumos amenajate. Așadar, un design interior de succes poate fi realizat doar de un specialist în acest domeniu care a urmat cursuri în acest sens.
Un astfel de specialist de amenajări interioare va studia spațiul de care dispui și va încerca să alinieze dorințele proprietarului cu ceea ce este realist realizabil, încercând în același timp să se adapteze bugetului pus la dispoziție de tine. Mai mult, specialistul de interior, pe lângă crearea unui design frumos și în ton cu preferințele clienților, va supraveghea munca echipei astfel încât proiectul să fie respectat până la cel mai mic detaliu.
Proiectul poate începe de la zero sau poate fi doar o reamenajare a obiectelor care sunt deja prezente în spațiul respectiv. Aici vorbim de anumite finisaje sau piese de mobilier pe care proprietarul dorește să le păstreze și în noua casă.
În ceea ce privește stilul de design interior, cele mai populare stiluri sunt:
- stilul modern: cromatici simple, materiale precum metal, sticlă sau „oțel”;
- minimalism modern – fără excese de obiecte sau culori tari;
- contemporan – deși unii îl văd ca pe un stil distant și bătrânesc, este de fapt un stil care aduce multă căldură, o combinație de stiluri moderne și tradiționale, ceea ce creează un spațiu confortabil și elegant;
- clasic sau tradițional – un stil ornamental și plin de rafinament;
- industrial – accente de oțel și cărămidă aparentă, lemn, potrivit unei firi nonconformiste;
- retro – stilul anilor 50, 60, 70, cu mixuri de culori și imprimeuri;
- vintage – cu antichități, piese electrice vechi și obiecte de colecție;
- shabby chic – stil feminin, caracterizat prin culori pastelate și modele florale;
- boem sau boho chic – este expresie stilului de viață avangardist, fiind un stil de amenajare în care sunt folosite în special tonuri de roșu sau violet;
Iată cum să alegi un stil de amenajare interioară?
Dacă nu știi sigur în ce stil vrei să-ți decorezi casa, este timpul să faci mici cercetări. Ce îți place? Ce mesaj vrei să transmiți despre tine ca personalitate? Ce înseamnă confort pentru tine? Dar eleganță? Ești o persoană conservatoare sau nonconformistă?
Așadar, interiorul trebuie să caracterizeze oamenii care locuiesc în el, să se potrivească personalității lor și să ofere confort oaspeților. Prin urmare, un design interior frumos și modern depinde cel mai mult de cât de bine știi ce te reprezintă și cum comunici acest aspect designerului de interior pe care l-ai angajat pentru proiectul de amenajare.
În final, misiunea unui designer de interior este să proiecteze, să ofere sfaturi și sugestii despre materiale, stiluri etc., dar și să supravegheze toate etapele acestui proiect de amenajare interioară. După cum observi, rolul unui designer de interior este unul foarte complex, de la a proiecta interioare de la a la z și până la a selecta piesele de mobilier și accesoriile potrivite pentru spațiul care urmează să fie amenajat. Acesta va ține cont de toate regulile de design interior, fie că vorbim de un simplu apartament sau de o casă de patrimoniu, în care designul interior trebuie să fie în ton cu arhitectura acesteia.