Indiferent de dimensiunea sau stilul casei tale, există soluții potrivite pentru orice amenajare interioară. Alegerea mobilierului și a culorilor potrivite poate face o mare diferență în designul locuinței tale.

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să găsești soluții potrivite pentru o amenajarea interioară în funcție de tipul locuinței tale.

Apartament mic

Dacă locuiești într-un apartament mic, încearcă să folosești culori în tonuri deschise pentru a face camera să pară mai mare. Poți opta pentru piese de mobilier modular și multifuncțional, cum ar fi un pat, care poate fi transformat în canapea, sau o masă, care poate fi pliată.

Totodată, poți înlocui ușile interioare cu uși glisante, pentru a economisi spațiu și pentru a obține un aspect modern.

Casă de trecere

Dacă locuința ta este o casă de trecere, este important să pui accentul pe spații de depozitare și organizare. De exemplu, poți folosi rafturi și dulapuri integrate în perete pentru a maximiza spațiul de depozitare. De asemenea, poți folosi culori naturale pentru a crea o atmosferă relaxantă.

 Casă veche

Dacă locuiești într-o casă veche, poți să încorporezi elemente de design moderne pentru a îmbunătăți aspectul și funcționalitatea locuinței tale. Așadar, optează pentru culori puternice și îndrăznețe, pentru a adăuga un accent modern, și îmbunătățește lumina naturală prin îndepărtarea draperiilor.

Casă la țară

Pentru o casă la țară poți utiliza elemente naturale, cum ar fi piatra sau lemnul, pentru a adăuga un aspect rustic și autentic. Folosește culori calde și pământii pentru a crea o atmosferă confortabilă. De asemenea, poți să încorporezi elemente tradiționale locale, cum ar fi broderiile sau țesăturile, pentru un plus de autenticitate.

Apartament de lux

În cazul unui apartament de lux, poți să utilizezi culori îndrăznețe și piese de mobilier statement pentru a crea un aspect sofisticat și exclusivist. Mobilierul de înaltă calitate și obiectele de artă  adaugă, de asemenea, o notă de eleganță. Pentru a maximiza spațiul, poți opta pentru soluții de depozitare integrate și încorporate.

Și bonus, îți oferim câteva sfaturi, extrem de utile, de la specialiști în design interior:

Optează pentru pereți-accent

 Sunt acei pereți vopsiți sau tapetați într-o culoare mai intensă decât restul pereților din cameră. Aceștia fac camera să pară mai mică sau mai spațioasă în funcție de cum sunt amplasați și în funcție de culorile folosite. De exemplu, un perete-accent într-o culoare mai închisă, amplasat în partea din spate a camerei, poate face ca aceasta să pară mai adâncă, în timp ce un astfel de perete,  într-o culoare mai deschisă, amplasat în partea din față a camerei poate face ca aceasta să pară mai luminoasă și mai spațioasă.

Alege un mobilier cu picioare

Un astfel de mobilier lasă mai mult spațiu vizibil pe podea, ceea ce face ca o cameră să pară mai mare. Acest lucru se datorează faptului că mobila care stă pe podea creează o iluzie vizuală de blocare a spațiului, în timp ce mobila cu picioare poate crea o deschidere vizuală între podea și perete.

 Folosește un tapet în dungi

Tapetul în dungi are un efect similar, deoarece dungile orizontale creează iluzia de lățime, iar dungile verticale  creează iluzia de înălțime. Aceste iluzii pot face camera să pară mai spațioasă și mai aerisită. 

Acordă o atenție deosebită cromaticii locuinței

Cromatica poate influența percepția spațiului. Culorile deschise, precum alb, beige sau pastel, pot face ca o camera să pară mai mare și mai luminoasă, în timp ce culorile închise, precum negru, maro sau gri închis, pot face ca aceasta să pară mai mică și mai intimă.

Alege piese de mobilier în culori deschise

Un mobilier în tonuri deschise mărește percepția spațiului, deoarece reflectă mai multă lumina. De exemplu, o canapea sau un fotoliu în nuanțe de alb, crem sau gri deschis face ca o cameră să pară mai spațioasă decât una cu mobilă în nuanțe închise. De asemenea, un decor minimalist  creează un spațiu  organizat.

În concluzie, atunci când ai în plan o amenajare interioară, este foarte important să iei în considerare stilul și dimensiunea locuinței, astfel încât să poți găsi soluțiile potrivite pentru confortul necesar.