Design interior: atunci când amenajăm un apartament mic, trebuie să acordăm o atenție deosebită fiecărui detaliu în parte pentru a maximiza spațiul disponibil. Însă, uneori, facem o serie de greșeli care ne împiedică să obținem un interior funcțional și confortabil.

Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când amenajezi un apartament mic:

Supraîncărcarea spațiului

Când ai un apartament cu spațiu mic, trebuie să fii foarte atent la cantitatea de mobilier și obiecte decorative din interiorul casei tale. În general, supraîncărcarea spațiului cu prea multe elemente face ca interiorul să fie neplăcut din punct de vedere estetic. Prin urmare, optează pentru un mobilier practic și compact care să limiteze numărul elementelor din cameră. 

Neglijarea iluminării

Sistemul de iluminat este esențial dacă vorbim de design interior într-un apartament mic. Așadar, dacă nu ai suficientă lumină naturală, te sfătuim să instalezi surse de lumină ambientală, deoarece lipsa luminii face ca interiorul unei încăperi să pară întunecat, trist și  neprimitor.

Folosirea de culori închise

Din cauza culorilor închise, interiorul va părea mai mic decât este de fapt în realitate. De aceea, în loc să folosești culori în nuanțe închise, încearcă să folosești culori luminoase și pastelate, care vor face camera să pară mai mare și mai luminoasă.

Neglijarea depozitării

Într-un apartament mic, depozitarea este esențială. Prin urmare, dacă nu ai suficiente spații de depozitare, vei avea probleme cu organizarea și curățenia casei. De aceea, în loc să ignori depozitarea, încearcă să o integrezi în amenajarea interioară. Pentru aceasta, îți sugerăm să folosești mobilier cu spații de depozitare ascunse sau cu rafturi înalte. De multe ori, proprietarii ignoră spațiul vertical și nu utilizează pereții pentru a depozita lucruri sau pentru a-și amplasa mobilierul. Prin urmare, încearcă să folosești spațiul vertical, prin montarea unor rafturi sau dulapuri până în tavan.

Alegerea unor piese de mobilier prea mari

Piesele de mobilier prea mari vor ocupa mult spațiu într-un apartament mic. De aceea, în loc să alegi o canapea voluminoasă cu brațe largi, optează pentru una compactă și cu brațe subțiri. În același mod, poți alege o masă mică și scaune cu spătar înalt pentru a economisi cât mai mult spațiu.

Nu planifici îndeajuns spațiul de locuit

Un alt aspect de care este bine să ții cont atunci când amenajezi un apartament mic este acela de a planifica spațiile din apartament înainte de a cumpăra mobilier sau de a începe renovarea propriu-zisă. În caz contrar, ai putea să cumperi mobilier care nu se potrivește.

Mai jos îți prezentăm 3 sugestii de design interior  într-un apartament mic:

  1. Folosește mobilier multifuncțional

Într-un apartament mic, fiecare centimetru pătrat contează, așa că încearcă să maximizezi spațiul prin utilizarea unui mobilier multifuncțional. De exemplu, o canapea extensibilă poate fi folosită ca pat pentru oaspeți, iar un dulap cu uși glisante poate fi folosit ca spațiu de depozitare sau ca perete separator de cameră. De asemenea, poți alege o masă extensibilă pe care să o poți folosi ca masă de bucătărie sau birou, în funcție de nevoile tale. Totodată, pentru a câștiga spațiu în plus, poți alege și piese de mobilier suspendate sau mobilier cu forme și dimensiuni adaptate spațiului din cameră.

  1. Alege culorile potrivite

Nuanțele deschise vor face spațiul să pară mai mare, în timp ce culorile închise vor crea un efect de îngrămădire. Așadar, alege culori neutre, pastelate sau culori deschise, cum ar fi alb, crem, bej, galben deschis sau albastru deschis.

  1. Oferă atenție deosebită depozitării

Pentru a păstra ordinea și pentru a economisi spațiu, alege piese de mobilier cu loc de depozitare, cum ar fi dulapuri, rafturi sau sertare. Poți folosi, de asemenea, și soluții de depozitare ingenioase, cum ar fi cutiile sau coșurile decorative, pe care le poți integra în designul general al casei.