Design interior – stilul scandinav pune accent pe rafinatament și îmbină naturalețea cu funcționalitatea, reflectând astfel esența designului nordic. Acest stil aduce în prim-plan eleganța și confortul prin integrarea elementelor inspirate din peisajul nordic și tradițiile locale.

În acest articol vei descoperi principalele caracteristici ale stilului scandinav, dar și sfaturi și sugestii despre cum să creezi un design interior în stil scandinav.

Iată ce aspecte să ai în vedere:

Paletă de culori discrete

Culorile neutre și naturale sunt esențiale în stilul scandinav. De aceea optează pentru nuanțe de alb, crem, gri și bej pentru perdele, draperii și lenjerii. Aceste culori subtile aduc luminozitate în spațiul interior și creează o atmosferă calmă și relaxantă.

Materiale naturale

Alege materiale precum bumbacul, inul, lâna și catifeaua pentru textilele tale. Texturile naturale adaugă căldură și autenticitate spațiului și se potrivesc perfect cu designul scandinav.

Design minimalist

În stilul scandinav „less is more”. Așadar, alege modele și imprimeuri simple, fără detalii prea încărcate. În același timp, liniile drepte și formele geometrice contribuie la acest aspect minimalist și ordonat.

Straturi și texturi

Alege să combini diferite tipuri de textile. Spre exemplu, adaugă perne decorative cu texturi variate și covoare moi pentru a spori senzația de confort.

Accente de culoare

Deși într-un design interior în stil scandinav predomină culorile neutre, poți opta pentru accente de culoare în spațiul camerei tale. Spre exemplu, alege câteva piese textile în nuanțe pastelate sau deschise, precum verde mentă sau roz prăfuit, pentru a obține un plus de prospețime și vitalitate în casă ta.

Elemente inspirate din natură

Integrează motive inspirate din natură, cum ar fi frunze, ramuri sau animale specifice zonei nordice, în imprimeurile textilelor tale. Aceste detalii subtile vor oferi un sentiment de conexiune cu mediul înconjurător.

Funcționalitate și confort

Pe lângă aspectul estetic, funcționalitatea este esențială în stilul scandinav. Alege materiale rezistente și ușor de întreținut și care să ofere confort și caldură în sezonul rece.

Lumină naturală

Stilul scandinav pune accent pe cât mai multă lumină naturală. Alege textile transparente pentru a permite luminii să pătrundă în interior și pentru a menține o atmosferă deschisă și luminoasă.

Simetrie și echilibru

Stilul scandinav pune accent pe simetrie și echilibru în designul interior. De aceea asigură-te că elementele din încăpere, cum ar fi perdelele și draperiile, respectă aceste principii și creează o estetică coerentă.

Accesorii alese cu atenție

Completează decorul cu accesorii textile precum cuverturi pentru pat, plăpumi și perne decorative. Alege-le cu atenție, astfel încât să se potrivească armonios cu restul spațiului.

Totodată, covoarele reprezintă elemente esențiale într-o amenajare în stil scandinav, deoarece delimitează frumos spațiul din casă.

Astfel, atunci când alegi covoare pentru acest stil de design interior, este important să păstrezi simplitatea și armonia, astfel încât  să se încadreze perfect în atmosfera rafinată a interioarelor scandinave.

Iată câteva tipuri de covoare potrivite pentru un decor în stil scandinav:

Covoare cu texturi naturale: optează pentru covoare realizate din materiale naturale precum lâna, inul sau bumbacul. Texturile naturale aduc căldură și autenticitate în spațiul tău, completând astfel estetica nordică.

Covoare moi și pufoase: alege covoare cu suprafețe moi și pufoase, deoarece vor adăuga un nivel suplimentar de confort în casă. Aceste covoare sunt ideale pentru a crea un spațiu primitor și relaxant, perfect pentru atmosfera scandinavă.

Covoare cu modele simple: stilul scandinav este cunoscut pentru designul minimalist, așa că optează pentru covoare cu modele simple și linii geometrice. Dungile subțiri sau formele geometrice sunt alegeri excelente.

Covoare în culori neutre: paleta de culori a stilului scandinav se bazează pe tonuri neutre precum alb, crem, gri și bej. Alege covoare în aceste nuanțe sau în nuanțe pastelate pentru a păstra coerența stilului.

Covoare cu influențe nordice: dacă dorești să păstrezi un vibe autentic scandinav, alege covoare cu motive inspirate din tradițiile sau peisajul nordic. Motivele geometrice sau grafice care amintesc de natură sau de cultură nordică vor adăuga o notă distinctivă decorului tău.

În ceea ce privește draperiile,  alege draperii în culori neutre precum alb, crem, gri deschis sau bej. Aceste nuanțe simple păstrează simplitatea caracteristică stilului scandinav și se integrează perfect în designul general al încăperii. Iar ca materiale,  optează pentru in, bumbac sau lână deoarece textilele naturale se încadrează perfect în conceptul nordic al designului.

În final, stilul scandinav se rezumă la un echilibru subtil între eleganță, funcționalitate și naturalețe. Astfel,  cu atenție la detalii și respectând principiile de design interior specifice acestui stil, vei reuși să creezi o amenajare interioară reconfortantă și plăcută, inspirat de frumusețea și liniștea nordică.