Design interior: vrei să-ți redecorezi casa, dar nu te poți hotărî asupra unui stil de amenajare interioară? Îți place  decorul minimalist, dar parcă ai vrea și ceva glamour în living? Îți sărim în ajutor! În acest articol ți-am pregătit o serie de informații și idei despre cum să obții un design interior frumos și modern în casa ta, dar și care să te reprezinte 100%.

Când vine vorba de amenajări interioare,  combinația mai multor stiluri oferă un farmec aparte. Aceasta aduce originalitate spațiului personal, dar și o estetică interesantă. Cu toate acestea, este important să abordezi acest proces cu grijă, pentru a evita supraaglomerarea sau alăturarea nefercită a unor obiecte de decor  nepotrivite.

În același timp, trebuie să știi că nu toate stilurile pot fi combinate. Spre exemplu, dacă apartamentul tău este de dimensiuni mici, nu este tocmai o alegere potrivită să optezi pentru un design interior eclectic și extravagant. O astfel de amenajare va încărca  vizual spațiul. Pentru un apartament mic este indicat să mixezi stilul minimalist si cel scandinav, spre exemplu, care se concentrează pe ideea „less is more”. Totodată, dacă spațiul îți permite, poți alege un stil eclectic pentru a da lux și rafinament spațiului interior. Însă, nici în acest caz nu trebuie să exagerezi. Altfel, îți vei transforma casa într-un adevărat muzeu.

Iată cum poți combina stilurile de design interior și care sunt mixurile cele mai populare în materie de amenajare interioară:

În primul rând, trebuie să identifici stilurile pe care dorești să le combini.

Începe prin a alege două sau mai multe stiluri de design interior care îți plac. Acestea pot fi, de exemplu, stilul minimalist, scandinav, boho, industrial sau clasic.

  • Alege o paletă de culori corespunzătoare. O paletă de culori bine aleasă poate uni și armoniza diferitele stiluri. De exemplu, combinația de culori neutre, cum ar fi alb, gri și bej, va crea un fundal perfect pentru un mix eclectic de elemente de design.
  • Păstrează coerența în alegerea materialelor. Materialele folosite în designul interior pot lega elemente din diverse alte stilurilor. De exemplu, lemnul și fibra naturală aduc unitate într-un spațiu în care se combină elemente boho și rustice.
  • Folosește piese de mobilier versatile. Optează pentru piese de mobilier care pot funcționa în mai multe stiluri. De exemplu, o canapea modernă și simplă poate completa atât un interior minimalist, cât și unul scandinav.
  • Adaugă accente și detalii distinctive. Adaugă elemente originale și personale în designul interior, cum ar fi tablouri, covoare, perne sau decorațiuni care reflectă stilul și pasiunile tale.
  • Experimentează texturi și modele. Mixarea diferitelor texturi și modele va aduce unicitate  în design. De exemplu, poți combina un tapet cu un model geometric cu perdele cu texturi naturale.
  • Păstrează simplitatea. Un element important în designul interior este păstrarea echilibrului. De aceea este bine să nu exagerezi cu elemente sau detalii, astfel încât spațiul să rămână relaxant și armonios.

Mixuri populare:

„Scandi-chic” – o combinație a stilului scandinav, cu linii curate și culori luminoase, cu accente chic, precum piese de mobilier vintage sau accesorii boho.

„Industrial-minimalist” – acest amestec aduce elemente industriale, cum ar fi betonul și metalul, într-un spațiu minimalist, cu mobilier simplu și culori neutre.

„Eclectic-boho” – o combinație îndrăzneață de stiluri care adaugă bucurie și personalitate prin culori vii și obiecte de artă.

„Clasic-contemporan” – acest amestec aduce elemente clasice, cum ar fi mobilierul cu ornamente, într-un spațiu contemporan, cu linii simple și accente moderne.

În final, nu uita că un design interior trebuie să reflecte gusturile personale deoarece cea mai importantă regulă de amenajare este să-ți exprimi personalitatea și să te simți confortabil în propriul tău spațiu.