Design interior: amenajarea camerei pentru bebeluș este de o importanță deosebită, deoarece mediul în care copilul crește va influența dezvoltarea sa fizică și emoțională. De aceea, un design interior bine gândit va crea un mediu sigur și confortabil pentru copil, facilitând astfel dezvoltarea sa optimă. Prin urmare, piesele de mobilier, cromatica și lumina trebuie să fie atent alese pentru a oferi un spațiu care să încurajeze somnul, jocul și interacțiunea cu părinții. În acealasi timp,  un aspect extrem de important este siguranța bebelușului: mobilierul trebuie să fie bine fixat, iar obiectele periculoase, departe de accesul micuțului.

Însă, înainte de a amenaja camera bebelușului, este important să iei în considerare nevoile specifice ale acestuia și să adaptezi  amenajarea în funcție de acestea.

Iată câteva idei despre cum să amenajezi camera bebelușului:

  • Alege culori calde în nuanțe deschise pentru pereți, cum ar fi albastru deschis, roz pal sau nuanțe neutre, deoarece acestea creează un mediu relaxant. Totodată, adaugă pe pereți elemente de design, cum ar fi decorațiuni murale sau stickere, cu tematici vesele sau educaționale.
  • În ceea ce privește mobilierul, alege piese de mobilier funcționale și sigure. Spre exemplu, un pătuț reglabil pe înălțime și cu laturi culisante este o alegere excelentă. De asemenea, o comodă cu sertare și un șifonier oferă un spațiu generos pentru depozitare. Asigură-te că mobilierul nu are margini aspre și că este fixat în mod corespunzător pentru a evita răsturnarea.
  • Folosește lumină moale și difuză. Alege lămpi de noptieră cu lumină reglabilă deoarece sunt foarte utile. Evită luminile prea strălucitoare pentru a nu deranja somnul bebelușului.
  • Alege lenjerii de pat moi și confortabile. Materialele naturale, cum ar fi bumbacul organic, sunt ideale pentru a evita iritațiile. Totodată, adaugă draperii sau jaluzele care pot fi închise complet pentru a crea o atmosferă întunecată și liniștită în timpul somnului.

În ceea ce privește spațiul din cameră, un design interior practic și frumos în același timp este delimitarea zonelor din cameră, cum ar fi  zona de somn,  zona de schimbat și  zona de joacă. Folosește covorașe pentru a delimita aceste zone. Și dacă vorbim de siguranța celui mic, asigură-te că mobilierul de haine este fixat în perete, pentru a preveni accidentele. Elimină, totodată, orice obiecte periculoase sau care ar putea fi înghițite de cel mic.

Organizare dressing

Un element important pe care trebuie să-l ai în vedere este aerul din cameră. Asigură-te că există o bună ventilație pentru a menține aerul proaspăt și curat. Folosește sertare, cutii și organizatoare pentru a păstra lucrurile în ordine. Acest lucru va face viața mai ușoară și va reduce dezordinea. Asigură-te că accesul la necesitățile de bază – scutece, haine și produse pentru îngrijire, este ușor și la îndemână.

Un alt aspect important este pătuțul bebelușului. Acesta trebuie să aibă barele suficient de apropiate pentru a împiedica bebelușul să își introducă capul între ele. De asemenea, verifică să nu existe piese ascuțite sau elemente care ar putea fi un pericol pentru cel mic. În ceea ce privește materialul din care este realizat patul,  alege un pătuț din lemn sau MDF non-toxic, pentru a evita substanțele chimice periculoase.

Totodată, este bine să fie reglabil pe înălțime pentru a se potrivi cu creșterea copilului și pentru a face ridicarea și așezarea acestuia mai ușoară pentru părinți. În același timp, asigură-te că patul are colțuri rotunjite pentru a evita orice rănire a bebelușului.

În final, evită mobilierul sau decorul aglomerat. Un design interior simplu permite bebelușului să se concentreze mai bine și să se simtă mai liniștit. Așadar, amenajarea camerei pentru bebeluș necesită o planificare atentă și o abordare practică pentru a crea un mediu sigur și confortabil pentru cel mic.