Design interior: când vine vorba de amenajarea unei camere cu parchet, achiziționarea acestuia nu e un lucru ușor de realizat, având în vedere varietatea de materiale și modele. Însă, alegerea potrivită depinde în primul rând de stilul de amenajare interioară pe care îl dorim fiecare dintre noi. Dacă vorbim de culori, ele pot influența semnificativ atmosfera și aspectul camerei. De aceea, în acest articol îți oferim câteva sfaturi despre cum să alegi parchetul potrivit în funcție de designul interior: cromatică, dimensiuni etc. Iată câteva tipuri  de parchet în funcție de stilul de amenajare interioară:

Parchet masiv

Lemnul masiv este atemporal și se potrivește bine cu stilurile tradiționale, rustice și contemporane. Acesta este disponibil într-o gamă largă de culori naturale, de la nuanțe deschise, precum stejarul alb, la nuanțe mai închise, cum ar fi nucul sau cireșul.

Parchet din lemn stratificat

Parchetul stratificat este versatil și se potrivește cu multe stiluri de amenajare interioară. Acesta oferă o varietate de esențe de lemn și finisaje, permițându-vă astfel să alegeți o gamă largă de culori, de la nuanțe deschise la cele închise.

Parchet din bambus

Bambusul este rezistent și ecologic, fiind foarte potrivit pentru un design interior modern. În ceea ce privește cromatica, bambusul este adesea disponibil în nuanțe naturale, de la un galben pal până la nuanțe mai închise de maro.

Parchet din vinil

Parchetul din vinil este rezistent la apă și ușor de întreținut și se potrivește stilurilor moderne, industriale sau minimaliste. Acesta imită lemnul sau piatra și este disponibil într-o gamă variată de nuanțe și finisaje.

În altă ordine de idei, designerul de interior joacă un rol esențial în alegerea parchetului care să se integreze frumos în stilul de amenajare interioară. Acesta te poate ajuta să alegi stilul potrivit pentru casa ta, ținând cont de dimensiunile acesteia, dar și de preferințele tale: de la tradițional, rustic, modern, industrial, până la cel eclectic sau minimalist. În acest sens, poți opta pantru un parchet masiv, parchet stratificat, parchet din bambus sau parchet din vinil, în funcție de preferințele tale și de estetica generală a casei.

Totodată, pe baza stilului și a cromaticii preferate, designerul îți va sugera nuanțe și finisaje ce se potrivesc cu camera sau holul în care vrei să montezi parchetul. De exemplu, pentru un aspect modern, îți putea recomanda culori neutre sau nuanțe închise, în timp ce pentru un aspect rustic, vei putea opta pentru culori mai deschise sau nuanțe de lemn naturale.

În același timp, un designer de interior va avea în vedere mobilierul existent sau mobilierul care urmează să fie integrat în amenajarea interioară. Acesta va crea o coerență vizuală între parchet și celelalte elemente din cameră. Astfel se va obține armonie în întregul design interior.

De asemenea, acest specialist în design interior va ține cont și de nivelul de trafic din casă și îți va recomanda un tip de parchet care să corespundă nevoilor tale. Spre exemplu, parchetul din vinil este potrivit pentru zonele cu trafic intens, în timp ce parchetul din lemn masiv îl poți alege în camere mai puțin folosite. Un alt aspect important, de care designerul va ține cont, este bugetul pe care ești dispus să-l aloci pentru achiziționarea parchetului. Astfel, acesta te poate ajuta să găsești opțiuni de parchet potrivite și îți poate sugera, totodată, alternative în ceea ce privește  calitatea acestuia.

În final, designerul de interior va integra parchetul ales în proiectul general de amenajare interioară, asigurându-se că totul se îmbină armonios într-un deign interior impresionant și funcțional. Așadar, cu ajutorul unui specialist în amenajări interioare, având în vedere experiența acestuia în materie de design interior, materiale sau trenduri, vei face alegerea potrivită pentru casa ta.