Când vine vorba de design interior, atât camera de dining, cât și zona de dining oferă avantaje semnificative, mai ales, dacă dispui de o casă spațioasă, deoarece ambele opțiuni creează un spațiu plăcut și functional. Camera de dining, fiind destinată în mod exclusiv servirii meselor, adauga un plus de eleganță și confort în orice casă. Avantajul principal al unei camere de dining este acela că oferă un spațiu în care familia și oaspeții pot socializa într-o atmosferă liniștită și fără interferențe din alte zone ale casei.

Pe de altă parte, o zonă de dining într-un spațiu deschis va oferi, de asemenea, o mai bună conectare cu bucătăria și livingul , creând astfel un mediu mai prietenos și potrivit pentru socializare. O astfel de zonă de dining va facilita conversațiile și interacțiunile între membrii familiei și invitații în timp ce se relaxează în zona de living. De asemenea, va permite o mai bună circulație a luminii naturale.

Un alt aspect important de luat în considerare este modul în care spațiul este utilizat în mod obișnuit. Astfel, dacă familia petrece mult timp în bucătărie și preferă să fie aproape de activitățile casnice zilnice, atunci o zonă de dining într-un spațiu deschis este foarte avantajoasă. În schimb, dacă membrii familiei doresc un ambient mai formal și preferă să delimiteze clar activitatea de dining de restul casei, atunci o cameră de dining separată este o alegere potrivită.

În același timp, este important să luăm în considerare și spațiul disponibil din casă. În unele cazuri, o cameră de dining poate fi greu de integrat în planul casei deoarece va reduce spațiul disponibil pentru alte activități. În astfel de situații, o zonă de dining într-un spațiu deschis este o soluție practică și eficientă.

Iată cum poți amenaja zona de dining într-o casă spațioasă:

Planificarea spațiului

Înainte de a începe amenajarea zonei de dining, trebuie să examinezi spațiul disponibil și să planifici cum să îl utilizezi în mod eficient pentru a obține un design interior frumos și confortabil. Dacă ai o cameră exclusiv pentru dining, poți alege să plasezi masa în centrul camerei sau să o poziționezi lângă un perete. Dacă nu ai o cameră separată, poți integra zona de dining într-un living spațios sau într-o bucătărie cu un open space generos.

Selectarea mobilierului

Alegerea mobilierului adecvat este esențială pentru crearea unei zone de dining funcționale și confortabile. Astfel, o masă solidă este o opțiune excelentă, deoarece îți oferă posibilitatea de a găzdui mai mulți invitați. Astfel, poți opta pentru o masă din lemn masiv sau pentru una cu blat din sticlă, în funcție de preferințele tale și de stilul casei. De asemenea, asigură-te că scaunele sunt comode și oferă sprijin adecvat pentru spate.

Iluminatul potrivit

Lumina are un rol important în crearea unei atmosfere plăcute în zona de dining. Astfel, poți opta pentru un candelabru elegant amplasat deasupra mesei, deoarece va adăuga eleganță și va oferi suficientă lumină pentru mesele de seară. Poți utiliza și luminile ambientale, cum ar fi lămpi de podea sau aplice de perete, pentru a crea un efect de iluminare plăcut în întreaga zona de dining.

Culori și design

Culorile și designul contribuie, de asemenea, la crearea unei atmosfere primitoare și plăcute în zona de dining. Spre exemplu, poți alege o paletă de culori naturale, cum ar fi nuanțe de maro, bej sau crem, pentru a crea o atmosferă relaxantă. Tapetul sau vopseaua cu motive subtile  va adăuga și el o notă de eleganță. De asemenea, poți să adaugi elemente decorative precum tablouri, oglinzi sau plante pentru a completa designul spațiului.

Zonă de depozitare

Dacă spațiul îți permite, poți integra și o zonă de depozitare în apropierea zonei de dining. Aceasta poate include un bufet sau un dulap în care să poți păstra vesela, tacâmurile și alte obiecte necesare pentru mese. Acest lucru nu numai că va facilita accesul la obiectele necesare, dar va contribui și la organizarea și ordinea în încăpere.

Amenajare exterioară

Dacă ai un spațiu exterior generos, poți lua în calcul și amenajarea unei zone de dining în aer liber. Astfel, poți opta pentru o terasă acoperită sau un balcon spațios și poți alege piese de mobilier de exterior confortabile și rezistente la intemperii. O astfel de zonă de dining în aer liber îți va permite să te bucuri de mese în natură și să organizezi întâlniri în aer liber.

Așadar, atât camera de dining, cât și zona de dining oferă o serie de avantaje. Dar, alegerea depinde în mare măsură de preferințele personale, stilul de viață și modul în care dorești să utilizezi spațiul. Astfel, fiecare opțiune va crea un mediu plăcut și funcțional pentru socializare.