Design interior – alegerea stilului potrivit de amenajare pentru o casă spațioasă este o adevărată provocare având în vedere numeroasele opțiuni disponibile. Astfel, pentru a face alegerea potrivită și pentru a crea un design interior coerent care să pună în valoare spațiul generos, este nevoie să urmezi câțiva pași importanți, fără de care timpul de amenajare pe care l-ai alocat inițial se va prelungi cu mult peste așteptările tale.

Iată ce trebuie să faci:

Evaluează spațiul și funcționalitatea acestuia

Începe prin a evalua spațiul pe care îl ai la dispoziție. Așadar, măsoară fiecare cameră și fă o listă cu caracteristicile speciale, cum ar fi ferestre mari, tavan înalt sau alte detalii arhitecturale. Mai apoi, planifică modul în care dorești să utilizezi fiecare cameră și notează necesitățile și noile schimbări pe care vrei să le faci, cum ar fi spațiul pentru relaxare, biroul de acasă sau zona de joacă pentru copii.

Stabilește un buget realist

Având în vedere că este vorba despre o casă spațioasă, probabil și bugetul va fi unul pe măsură. Prin urmare, stabilește un buget realist pentru amenajare și ține cont de aspecte precum piesele de mobilier, decorul și eventualele renovări sau îmbunătățiri pe care dorești să le faci.

Inspiră-te de la alții

Răsfoiește reviste de design interior sau apelează la un studio de amenajare interioară și creează un proiect cu imagini, culori și stiluri care îți plac. Acesta va fi ghidul tău pe tot parcursul procesului de amenajare.

Alege un stil care se potrivește cu personalitatea ta

Atunci când alegi cum să îți decorezi casa, ține cont de preferințele personale. Prin urmare, dacă ești o persoană creativă, poți alege un design eclectic cu piese unice de mobilier. Dacă preferi o abordare minimală, un design  în stil scandinav este o alegere bună. Totodată, să ai în vedere o estetică de amenajare coerentă  în întreaga casă. Astfel, alege un mix de culori și materiale care să se regăsească în fiecare cameră. De exemplu, poți folosi aceeași nuanță de culoare pe peretele de accent din camera de zi și pe draperiile din dormitor.

Alege un mobilier potrivit

Pentru o casă spațioasă, mobilierul  joacă un rol important în crearea atmosferei și în folosirea eficientă a spațiului. Așadar, optează pentru piese de mobilier proporționale dimensiunilor camerei și evită supraaglomerarea. Totodată, să ai în vedere  funcționalitatea și confortul. Există o varietate de stiluri de design interior potrivite pentru o casă spațioasă. Iată câteva dintre ele:

Stilul contemporan

Stilul contemporan se caracterizează prin forme simple și accente minimaliste. Acest  stil se potrivește perfect unei case spațioase, deoarece accentuează spațiul deschis și permite elementelor arhitecturale să iasă în evidență. Pentru asta, optează pentru culori neutre și tonuri de alb. Der asemenea, poți alege și piese de mobilier statement deoarece vor adăuga un plus de  eleganță și rafinament.

Stilul modern

Stilul modern folosește materiale precum metalul, sticla și lemnul într-un mod minimalist. Mobilierul are linii drepte, iar culorile predominante sunt neutre sau contrastante, cum ar fi negru și alb. Accentele de culoare vor fi adăugate prin piesele de  artă sau textile. Așadar, spațiul casei tale va oferi un cadru ideal pentru a pune în valoare acest stil de amenajare.

Stilul rustic contemporan

O combinație între farmecul rustic și eleganța contemporană va crea o atmosferă caldă și primitoare într-o casă spațioasă. Astfel, utilizează lemnul natural pentru podele și mobilier și adaugă accente rustice prin obiecte vintage. Totodată, poți opta pentru  nuanțe naturale, dar și texturi confortabile prin intermediul covoarelor și al draperiilor. Acest stil va adăuga caracter și personalitate locuinței tale.

Stilul industrial

Dacă ești atras de un aspect urban, stilul industrial este alegerea perfectă pentru o casă spațioasă. Astfel, scoate în evidență elementele arhitecturale brute, cum ar fi cărămizile expuse sau țevile de apă, și folosește materiale precum metalul. Totodată, poți alege scaune din metal și mese de cafea cu cadre din fier

Stilul clasic contemporan

O combinație între eleganța clasică și elementele contemporane va oferi cu siguranță un aspect sofisticat casei tale. Astfel,  alege culori neutre și tonuri calde, cum ar fi bej, crem sau gri deschis. Mobilierul clasic, cu linii elegante și detalii ornamentale poate fi îmbinat armonios cu elementele contemporane, cum ar fi piese de iluminat moderne sau obiecte de artă abstracte. Și pentru o notă de lux, adaugă catifea sau mătase, pentru un plus de originalitate.