Designul interior al casei este un aspect important pentru fiecare dintre noi, deoarece acesta reprezintă un spațiu personal și intim în care ne petrecem o mare parte din timpul nostru. Designul casei românești este influențat de o varietate de factori, inclusiv istorie, cultură, buget și preferințe personale, dar și zonele geografice.

Iată câteva deosebiri de stil în funcție de zona geografică:

Muntenia

Această zonă este cunoscută pentru istoria sa bogată și pentru peisajele sale montane. În Muntenia se folosesc culori naturale, precum maro, bej și verde, pentru a aduce natura în casă. De asemenea, sunt utilizate materiale tradiționale, cum ar fi lemnul și piatra. Stilurile de design rustic sau clasic se potrivesc de minune cu această zonă.

Oltenia

Oltenia este o zonă cu o bogată moștenire culturală, iar acest lucru poate fi reflectat în designul interior. Culorile vibrante, precum roșu, galben sau portocaliu, sunt des folosite. De asemenea, se optează pentru materiale locale, cum ar fi lutul sau țesăturile tradiționale. Stilurile de design etnic sau boem se potrivesc cu această zonă.

Transilvania

Transilvania este o regiune cu o istorie bogată și cu un patrimoniu cultural important. În designul interior se folosesc culori pastelate, cum ar fi albastru sau roz pal, pentru a crea o atmosferă liniștită și relaxantă. Sunt utilizate, de asemenea, materialele naturale, precum lemnul sau piatra, pentru a crea un decor rustic și autentic. Stilurile de design clasic sau eclectic se potrivesc de minune cu această zonă.

Moldova

Moldova este o zonă cu o bogată tradiție artistică și cu o istorie plină de evenimente importante. În designul interior se folosesc culori intense, precum roșu, galben sau verde, pentru a crea un decor plin de viață. Și aici se folosesc materiale locale, precum lutul sau piatra, pentru a crea un aer autentic încăperilor. Stilurile de design tradițional sau contemporan se potrivesc perfect cu această zonă.

 Dobrogea

Dobrogea este o regiune cu o largă diversitate culturală și cu o puternică influență a culturilor din jurul Mării Negre. În designul interior se folosesc culori luminoase, precum albastru sau turcoaz, ce aduc  aminte de marea albastră. De asemenea, materialele naturale, precum lemnul sau răchita, creează un decor relaxant și plin natural. Stilurile de design mediteranean sau modern sunt des folosite în această zonă.

Totodată, designul de interior din casele românești variază de la tradițional la modern.

Multe case tradiționale românești sunt decorate cu țesături locale, precum covoare, draperii și perne. Mobilierul poate fi, de asemenea, în stil tradițional, cu piese sculptate din lemn și detalii ornamentale.

Pe de altă parte, casele moderne românești sunt mai susceptibile să aibă un design minimalist și simplu, cu linii curate și un aspect aerisit. În multe cazuri, proprietarii de case se concentrează pe utilizarea de culori luminoase și deschise, precum alb sau crem, pentru a crea senzația de spațiu și lumină.

Un alt aspect important al designului interior din casele românilor este confortul. Majoritatea proprietarilor își doresc să se simtă confortabil în propriile case și să ofere un mediu plăcut și relaxant pentru familia lor și pentru oaspeți. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea culorilor calde și a materialelor moi și confortabile, precum tapițeria din piele sau catifea și covoare moi.

În general, designul clasic și cel tradițional sunt foarte populare în multe case românești. Astfel, putem vedea multe case cu pereți vopsiți în culori pastelate, mobilă clasică sau în stil rustic, ornamente și decorațiuni din lemn masiv și țesături brodate. De asemenea, încăperile sunt adesea decorate cu icoane religioase și alte obiecte de artă tradițională.

O altă tendință în designul interior al caselor românești este adoptarea unor stiluri mai moderne. Multe case sunt decorate în stil minimalist sau contemporan, cu accent pe linii simple și funcționalitate. Culorile predominante sunt gri, alb sau negru, iar mobilierul este adesea realizat din materiale precum lemnul, sticla sau metalul.

Indiferent de preferințele personale, designul casei este un aspect important din viața noastră și, în consecință, are un impact semnificativ asupra modului în care ne simțim si funcționăm.