Japandi este un stil de amenajare apartament care combină 3 stiluri de design interior: elementele minimaliste, simplitatea designului japonez și influențe scandinave, rezultând astfel o combinație echilibrată și frumoasă între tradițional și modern și practic. Acest stil de design interior a devenit popular în ultimii ani datorită abordării sale simple, elegante și cu accent pe funcționalitate. În acest articol îți vom prezenta detaliat acest stil de amenajare apartament, mai exact, elementele reprezentative ale stilului Japandi.

Iată care sunt trăsăturile distinctive ale stilului Japandi și cum îl poți integra în spațiul casei tale:

Culori naturale și neutre

Acest tip de amenajare interioară utilizează o paletă de culori dominată de tonuri naturale și neutre, precum alb, bej, gri și nuanțe palide de maro. Aceste culori creează o atmosferă liniștită și relaxantă în interior.

Materiale naturale

Utilizarea materialelor naturale este o componentă centrală a stilului Japandi. Lemnul, în special cel de esență tare, este un material frecvent întâlnit, fiind utilizat în pardoseli și în piesele de  mobilier. În plus, în această amenajare apartament se folosesc și alte materiale naturale precum bambus, bumbac și in, deoarece adaugă confort și un aspect plăcut spațiului.

Simplitate și minimalism

Stilul Japandi pune accent pe simplitate și minimalism. Astfel, mobilierul este simplu, cu aspect minimalist, fără exces de ornamente sau obiecte realizate elaborat. În ceea ce privește designul, acesta este unul funcțional și practic.

Spațiu deschis și ordonat

Un alt aspect important al stilului Japandi este crearea unui spațiu deschis și ordonat, pentru a se evita aglomerarea de obiecte. Ceea ce înseamnă că elementele de depozitare bine organizate și care nu sunt la vedere joacă și ele un rol esențial în obținerea unei atmosfere ordonate și plăcute, specifică stilului Japandi.

Elemente naturale și plante

O caracteristică distinctivă a stilului Japandi este adăugarea de elemente naturale și plante în interior. Plantele verzi aduc prospețime în spațiul amenajat, iar elementele natural, precum pietrele, scoarța de copac sau trestia, se potrivesc perfect acestui stil de amenajare. Plantele verzi pot fi amplasate în diferite colțuri ale apartamentului, iar alte elemente natural, precum pietrele decorative sau trestia, pot fi integrate în decorul casei.

Lumina naturală și iluminatul ambiental

Apartamentul ideal pentru stilul Japandi  trebuie să beneficieze de multă lumină naturală. Stilul Japandi valorifică lumina naturală, astfel încât ferestrele sunt adesea mari, permițând astfel luminii să pătrundă în încăpere. De asemenea, se utilizează și surse de iluminat ambiental cum ar fi felinare pentru podea,  deoarece creează o atmosferă caldă și odihnitoare.

Pentru a maximiza lumina naturală, este important să nu obstrucționați ferestrele cu obiecte de mobilier sau perdele grele.

Obiecte artizanale și detalii subtile

Acest design interior pune accent pe calitatea și valoarea obiectelor artizanale. Asfel, se pot integra în designul interior vaze, obiecte din ceramică sau alte obiecte lucrate manual.

Așadar, stilul de amenajare Japandi se potrivește de minune într-un apartament cu un design minimalist și spațios. Acest stil oferă simplitate și eleganță, creând astfel o atmosferă confortabilă și liniștită. Prin urmare, un apartament cu o zonă de living, bucătărie și zona de luat masa combinate într-un singur spațiu este  ideal. Celelalte camere din apartament pot fi conectate prin intermediul unor uși glisante sau podele fără trepte, menținându-se astfel o flux de aer și lumină naturală.

În același timp, un apartament Japandi trebuie să aibă pardoseală din lemn natural. Pardoseala din lemn în culori neutre, precum nuanțe de maro deschis sau gri deschis, va crea un fundal perfect pentru restul amenajării interioare. De asemenea, mobilierul din lemn cu linii simple și elegante va completa perfect stilul Japandi.

Totodată, un apartament cu o depozitare bine planificată, cum ar fi dulapuri încorporate sau mobilier cu spațiu de depozitare ascuns, funcționeaza perfect în acest design interior.

În concluzie, stilul de amenajare interioară Japandi este un mix reușit de elemente naturale, precum plantele verzi, obiectele de mobilier din lemn și multă lumină naturală, deorece adaugă o notă de prospețime și conectare cu natura.