Design interior – alegerea covorului potrivit pentru o amenajare interioară este esențială pentru aspectul, confortul și funcționalitatea unei încăperi. În același timp, un covor bine ales oferă căldură și stil spațiului. În acest ghid complet vom parcurge împreună pașii esențiali în alegerea covorului potrivit pentru casa ta.

Însă, înainte de a cumpăra covorul dorit, gândește-te la scopul acestuia. În ce încăpere va fi amplasat? Este pentru living, dormitor, hol sau bucătărie? Aceste aspecte vor influența textura, durabilitatea și dimensiunea covorului.

Totodată,  este important să măsori spațiul în care va fi amplasat covorul. Astfel, vei ști dimensiunea exactă a covorului. În mod normal, un covor trebuie să fie suficient de mare pentru a acoperi o mare parte a spațiului, dar, totodată, trebuie să lase și o margine liberă de cel puțin 15-30 cm în jurul perimetrului.

Iată și alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi covorul:

Stilul potrivit

În funcție de stilul decorativ al încăperii, poți alege între diferite stiluri de covor. Prin urmare, de la covorul modern cu modele geometrice, la cele tradiționale cu motive orientale sau covorul simplu monocrom, asigură-te că se potrivește esteticii generale a camerei.

Materiale corecte

Covoarele sunt fabricate din diverse materiale, precum lână, nailon, poliester, bumbac sau chiar fibre naturale precum iută sau sisal. Fiecare material are avantaje și dezavantaje. De exemplu, lâna este durabilă și rezistentă la pete, în timp ce fibrele naturale sunt potrivite pentru un aspect mai rustic. Reține acest aspect.

Culoare și model

În orice design interior, cromatica și modelele au un impact semnificativ asupra aspectului general al unei încăperi. Astfel, culorile deschise fac încăperea să pară mai mare, în timp ce culorile închise oferă intimitate. Totodată, modelele și texturile adaugă un plus de interes vizual.

Rezistență la uzură

Dacă vei așeza covorul într-o zonă aglomerată, cum ar fi holul sau livingul, asigură-te că acesta este rezistent la uzură. Consultă specificațiile producătorului pentru a afla durabilitatea materialului.

Întreținere și curățare

Un covor cu fire scurte și dense este, în general, mai ușor de întreținut, în timp ce materialele sintetice sunt adesea mai rezistente la pete.

Consultă un designer de interior

Dacă nu ești sigur de alegerea ta, nu ezita să consulți un expert în domeniul amenajării interioare. Acesta te poate ghida în luarea celei mai bune decizii.

Așadar, covorul potrivit va transforma complet aspectul și atmosfera unei încăperi. Astfel, cu atenție și puțin ajutor din partea unui specialist în design interior, poți găsi acel covor perfect care să completeze frumos spațiul casei tale.

În ceea ce privește tendințele în materie de covoare pentru 2023, acestea aduc în prim- plan o combinație interesantă de stiluri, culori și materiale. Iată o privire detaliată asupra celor mai importante tendințe pentru covoarele din acest an:

Culori vibrante și naturale

Culorile sunt în centrul atenției în 2023. Covoarele cu nuanțe vii, cum ar fi roșu, portocaliu, verde și albastru, oferă personalitate încăperii. Pe de altă parte, culorile naturale, cum ar fi tonurile de pământ, bej, gri și maro, rămân la modă deoarece creează spații relaxante.

Motive florale

Florile continuă să fie la mare căutare. Astfel, covoarele cu motive florale, frunze sau inspirate din natură aduc o notă proaspătă și plină de viață în orice decor interior. Această tendință se potrivește în livinguri și dormitoare.

Covoare vintage

Covoarele cu aspect vintage și modele tradiționale sunt la mare căutare. Acestea au un aspect rustic și creează un contrast interesant într-un decor modern.

Texturi și straturi

Covoarele cu texturi bogate și straturi multiple sunt din ce în ce mai populare. Acestea pot avea bucle, fire de diferite înălțimisau chiar elemente sculptate.

Materiale eco-friendly

O tendință  în 2023 este preferința pentru materiale durabile și prietenoase cu mediul. Între acestea amintim covoarele fabricate din fibre naturale, precum lâna, bumbacul organic sau sisalul.

Covoare personalizate

În 2023, personalizarea devine din ce în ce mai populară când vorbim de covoare sau piese de mobilier. Astfel, covoarele personalizate cu  modele, culori și dimensiuni alese de cumpărători sunt, de asemenea, în tendințe.

Covoare minimaliste și simple

Pe lângă culorile vibrante, minimalismul și simplitatea rămân în trend. Covoarele cu design simplu, precum dungi subțiri sau forme geometrice, sunt preferate deoarece au un aspect modern și ordonat.

În concluzie, indiferent de preferințele personale, tendințele în materie de covoare pentru 2023 oferă o gamă largă de opțiuni care aduc stil și personalitate în orice design interior.