Stil mediteraneean  – o casa în stil mediteraneean este o alegere populară pentru cei care doresc să creeze o atmosferă relaxantă și elegantă în locuința lor. Această casă emană un farmec rustic și o eleganță simplă, cu elemente specifice cum ar fi acoperișul în pantă, pereți exteriori din piatră, balcoane decorate și grădini luxuriante. O regulă de bază în construcția unei case în stil mediteraneean este utilizarea materialelor naturale. Piatra și lemnul sunt principalele materiale folosite pentru fațada casei, deoarece oferă un aspect autentic, dar  sunt la fel de bine folosite și când vine vorba de design interior, deoarece se combină foarte bine cu celelalte elemente de decor. Astfel piatra naturală poate fi folosită pentru a acoperi atât fațada, cât și unele părți ale interioarelor, datorită aspectului frumos și versatil.

Un alt element caracteristic unei case mediteraneene este acoperișul în pantă. Acoperișurile cu țigle din argilă oferă un aspect frumos, protejând în același timp casa de căldura intensă și ploaie. Culoarea țiglelor poate varia de la nuanțe de maro și teracotă până la alb sau gri, adesea fiind aleasă pentru a se potrivi cu paleta de culori din mediul înconjurător. De asemenea, casele în stil mediteraneean au ferestre mari care permit luminii naturale să pătrundă generos în interior și să creeze o atmosferă luminoasă și primitoare, dar și să scoată în evidență obiectele elegante de design interior. Balcoanele și terasele sunt și ele generoase, oferind astfel spații relaxante.

În ceea ce privește modelele, există mai multe stiluri distincte în arhitectura mediteraneeană. Un exemplu bun este mixul între stilul spaniol și stilul italian. Cel spaniolse caracterizează prin utilizarea pereților groși din piatră, acoperișuri cu țigle roșii, ferestre mici și uși masive. Stilul italian, pe de altă parte, se remarcă prin piatra naturală, balcoane decorate și ferestre cu arhitectură elaborată.

O altă variație interesantă este stilul francez mediteraneean, care combină eleganța franceză cu elementele tradiționale mediteraneene. Casele în acest stil prezintă ferestre mari, pereți în nuanțe pastelate, balcoane decorative și grădini romantice.

Așadar, pentru a crea o casă în stil mediteraneean, poți combina următoarele elemente interesante:

Piatră naturală

Utilizarea pietrei naturale pentru exteriorul casei conferă un aspect rustic și autentic. Astfel, poți folosi piatră în construcția zidurilor, în decorațiuni sau în pardoseală.

Acoperiș cu țigle din argilă

Un acoperiș cu țigle din argilă în nuanțe de teracotă sau ocru va completa aspectul mediteraneean al casei tale.

Curte interioară spațioasă

O curte interioară spațioasă care dispune de teren pavat, o fântână sau un mic iaz va aduce o atmosferă liniștită și răcoroasă.

Arcade și coloane

Adaugă arcade și coloane în designul fațadei casei pentru a crea un aspect arhitectural autentic. Aceste elemente pot fi realizate din piatră sau cărămidă și pot fi amplasate pe terase sau în jurul curții interioare.

Balcoane și terase

Balcoanele cu balustrade din fier forjat și terasele de dimensiuni generoase sunt caracteristice stilului mediteraneean. Aceste spații deschise pot fi amenajate cu mobilier confortabil pentru a oferi o priveliște frumoasă asupra peisajului înconjurător.

Ferestre arcuite

Folosirea ferestrelor arcuite va adăuga un farmec mediteraneean în interiorul casei tale. Aceste ferestre pot fi realizate din lemn sau fier forjat și pot fi decorate cu obloane.

Culori mediteraneene

Alege o paletă de culori calde și naturale pentru interioare, precum tonuri de bej, ocru, teracota sau albastru mediteraneean. Aceste culori vor contribui la atmosfera relaxantă și luminoasă specifică stilului mediteraneean.

Plante mediteraneene

Amenajează grădina cu plante mediteraneene precum măslini,  lavandă, bougainvillea și iasomie. Acestea vor completa aspectul casei tale și vor oferi un farmec specific regiunii mediteraneene.

Elemente de fier forjat

Detaliile din fier forjat, precum porți, balustrade, lămpi sau decorațiuni, vor adăuga un aer elegant și tradițional casei tale în stil mediteraneean.

Piscină

Dacă spațiul îți permite, o piscină de dimensiuni generoase în curtea interioară sau în grădină este un element deosebit pentru relaxare și distracție, completând, totodată, stilul mediteraneean.

Acestea sunt doar câteva sugestii de elemente interesante pe care le poți include într-o casă în stil mediteraneean, dar poți combina aceste idei în funcție de gusturile și preferințele tale pentru a crea un spațiu autentic și plăcut. În concluzie, o casă în stil mediteraneean este o alegere excelentă dacă dorești să creezi un mediu relaxant și sofisticat. Există multe modele și variații în arhitectura mediteraneeană, fiecare având farmecul său distinct și aducând un plus de confort casei tale.