Amenajarea living casă de vacanță – acest lucru este un proiect care poate fi plin de entuziasm și satisfacție. Astfel, cu puțină creativitate, dar și cu un plan bun, poți crea acel spațiu de relaxare și confort care să-ți ofere momente de neuitat alături de familie si prieteni.

Iată două aspecte esențiale pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de a începe amenajarea propriu-zisă a unei astfel de case:

Tipul casei de vacanță

Când ai în plan amenajarea unei case de vacanță trebuie să ții cont de tipul de casă pe care o ai în proprietate. De exemplu, dacă deții o casă la munte, decorul poate fi unul rustic, cu piese de mobilier din lemn și decorațiuni specifice zonei montane. În schimb, dacă ai o casă la mare, poți alege o temă marină, în nuanțe de albastru și accente de nisip și scoici. Totodată, poți integra în decor elemente precum perne cu imprimeuri specific sau scoici mari.

Dimensiunea casei

Dacă dispui de o casă de vacanță de dimensiuni mari, poți crea mai multe de zone de relaxare, fiecare cu stil propriu de amenajare. De exemplu, pentru zona de amenajare living poți alege un stil modern și confortabil –  ca de exemplu, stilul scandinav. Astfel optează pentru perne decorative pe care să le așezi neglijent pe canapele cu texturi simple, dar și covoare minimaliste cu diferite forme geometrice pe care să le așezi pe pardoseli din piatră naturală sau lemn. În același timp, dacă încăperea îți permite, poți crea, de asemenea, o zonă de lectură în care să integrezi o canapea și o mică bibliotecă mobilă. Pentru această zona poți alege un stil mai elegant, cum e cel clasic, dar se potrivește foarte bine și stilul minimalist. În ceea ce privește cromatica, alege culori intense și îndrăznețe, dar și culori naturale pentru a tempera estetica unitară a casei și pentru a crea o atmosferă relaxantă și primitoare. Acest joc de culori este foarte ofertant deoarece cu ajutorul lui poți accentua zonele frumoase din casă și poți ascunde, totodată, acele zone care nu prezintă interes. De asemenea, în orice casă, de vacanță sau permanentă, sursele de lumină fac diferența între o casă ternă și rece și una prietenoasă și confortabilă. Astfel, optează pentru lămpi de podea sau de perete cu lumină difuză de orange  pentru a crea o atmosfera relaxantă și prietenoasă.

Pe de altă parte, dacă ești proprietarul unei case de vacanță de dimensiuni mici, amenajarea poate fi puțin mai dificilă, de aceea este important să maximizezi spațiul și să-l faci cât mai funcțional posibil. Prin urmare, prioritizează obiectele și piesele de mobilier esențiale, deoarece nu vei supraîncărca încăperile. În plus, asigură-te că fiecare element are un scop clar de utilitate, pentru a nu ocupa spațiu inutil. Dar acest lucru nu înseamnă că nu poți avea o casă de vacanță chic și confortabilă.

Prin urmare, folosește culori luminoase deoarece lărgesc vizual camera. Alege nuanțe de alb sau crem deoarece reflectă  lumina naturală și creează o senzație de spațiu deschis. Totodată, poți folosi culori pastelate pentru a da o notă personală casei tale. Pentru amenajare living poți alege un mobilier care să fie practic și potrivit pentru spațiul disponibil. De exemplu, poți opta pentru o canapea extensibilă pe care o poți transforma în punctul central al încăperii. De asemenea, poți folosi spațiul vertical pentru a obține mai mult spațiu de stocare: rafturi suspendate sau dulapuri mici.

În ceea ce privește decorul, alege doar acele decorațiuni care îți plac și îți aduc aminte de vacanță. Astfel, poți adăuga perne colorate, covoare lucrate manual din texturi diferite, dar și decorațiuni artizanale care te fac să te simți acasă chiar și la zeci de kilometri distanță.