Decorarea unei garsoniere poate fi o provocare, mai ales dacă ai un spațiu limitat. Totuși, dacă ții cont de sugestiile noastre, vei reuși să  transformi rapid mica ta garsonieră într-un loc confortabil și mereu gata de oaspeți.

Iată câteva aspecte de luat în considerare atunci când decorezi o garsonieră:

Planificare

Înainte de a începe decorarea propriu-zisă, este esențial să planifici în detaliu întregul spațiu disponibil, pentru a nu fi nevoit să renunți la piesele tale de mobilier preferate din lipsă de spațiu sau pentru că, nu-i așa, nu se potrivesc cu celelalte piese, la fel de preferate. Prin urmare, este important să măsori fiecare perete, tavan și podea pentru a ști exact dimensiunile cu care lucrezi. Astfel, vei putea să alegi mobilierul și decorațiunile potrivite. De asemenea, ia în considerare necesitățile tale și spațiul de depozitare disponibil. Așadar, alege piese de mobilier care îți oferă atât confort, cât și soluții ingenioase de depozitare pentru a folosi la maximum spațiul din garsonieră.

Folosește culori și lumină adecvată

Alegerea unei palete de culori potrivite este foarte importantă într-un spațiu mic, deoarece acestea pot mări vizual camera sau o pot face mai întunecoasă. Astfel, când vine vorba de o amenajare garsonieră, culorile în nuanțe deschise vor crea iluzia unui spațiu mai mare și mai aerisit, în timp ce culorile închise pot crea disconfort. De aceea este bine să folosești culori neutre ca bază și să adaugi ulterior accente de culoare pentru a crea un aspect mai dinamic. Lumina naturală joacă, de asemenea, un rol important în crearea unei atmosfere plăcute, așa că asigură-te că ai ferestre bine amplasate și alege perdele ușoare pentru a lăsa lumina să pătrundă în încăpere.

Folosește mobilier multifuncțional

În spații mici, mobilierul multifuncțional este esențial. Așadar, optează pentru piese de mobilier care pot servi mai multor scopuri, cum ar fi un pat cu sertare pentru depozitare, o masă extensibilă sau un scaun pe care să-l poți transforma într-un pat de rezervă. Astfel, vei economisi spațiu prețios și vei avea mai multe opțiuni de organizare.

Totodată, pentru a utiliza eficient spațiul disponibil, gândește-te la organizarea în detaliu a fiecărei zone. De exemplu, poți să utilizezi și mai mult spațiul vertical prin montarea rafturilor sau a dulapurilor suspendate, pe care poți depozita obiectele personale. Un alt mod ingenios de maximizare a spațiului sunt organizatoarele  deoarece te ajută să menții lucrurile ordonate în sertare și dulapuri.

După cum observi, mobilierul multifuncțional joacă un rol esențial în optimizarea spațiului când vorbim de o amenajare garsonieră. Acesta permite utilizarea eficientă a fiecărui metru pătrat disponibil și asigură confort și funcționalitate.

Mai jos îți prezentăm câteva exemple de obiecte multifuncționale și cum le poți integra ingenios într-o garsonieră:

Pat extensibil: un pat extensibil este esențial într-o garsonieră deoarece transformă spațiul de dormit într-un spațiu de zi. Astfel îl poți transforma într-o canapea în timpul zilei și în pat pe timpul nopții.

Masă și scaune extensibile: această masă este ideală pentru a economisi spațiu în zona de luat masa deoarece poți ajusta dimensiunea mesei în funcție de numărul de persoane și de activitățile pe care le desfășori. Prin urmare, poți opta pentru mese, scaune și birouri pliabile care pot fi depozitate ușor atunci când nu sunt utilizate. Astfel vei obține mai mult spațiu pentru alte activități. 

Dulapuri cu sertare și spații de depozitare: dulapurile multifuncționale cu sertare și spații de depozitare integrate sunt esențiale într-o garsonieră mică. Acestea te vor ajuta să organizezi spațiul pentru haine, cărți și alte articole.

Canapele cu spații de depozitare: o canapea cu spații de depozitare ascunse sub perne sau în brațe este foarte utilă pentru a depozita lenjeria de pat, pernele sau alte articole mai puțin folosite.

Acestea sunt doar câteva sugestii despre cum poți decora o garsonieră cu spațiu limitat. Important este să găsești soluții care se potrivesc nevoilor tale și să maximizezi eficiența spațiului disponibil. Și nu uita de stil! O garsonieră, chiar dacă este mică, nu înseamnă că trebuie să fie și plictisitoare. Alege ce-ți place și fă din casa ta locul tău preferat.