Amenajare casă: montarea unui șemineu va adăuga cu siguranță un farmec și o căldură aparte spațiului interior. Însă, înainte de a începe un astfel de proiect, este important să iei în considerare mai multe aspecte, care te vor ajuta să faci alegerea potrivită sau, dimpotrivă, îți pot crea o serie de probleme. Între acestea amintim alegerea tipului de șemineu, amplasarea acestuia, materialele folosite, dar și instalarea corespunzătoare. În acest articol ți-am pregătit un ghid detaliat despre cum să amenajezi corect un șemineu, pentru a aduce și mai mult confort în casa ta. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când ai în plan o astfel de amenajare:

Tipul de șemineu

Șemineurile pe lemn sunt cel mai des folosite și oferă o atmosferă rustică. Însă, necesită un loc corespunzător pentru depozitarea lemnului și o evacuare adecvată a fumului. Pe de altă parte, cele pe gaz sunt mai ușor de întreținut și nu necesită evacuarea fumului, ci doar o sursă de gaz. Șemineurile electrice sunt și ele ușor de instalat și pot fi amplasate în orice loc din casă.

De obicei, șemineul este montat în living, dar este potrivit și în sufragerie, dormitor sau chiar în bucătărie. Asigură-te că există suficient spațiu pentru instalarea șemineului, evacuarea fumului și protejarea pardoselii.

Materiale și stil

Alege un design care se potrivește cu stilul casei tale. În acest scop, poți opta pentru șemineuri din cărămidă, piatră naturală, marmură sau lemn, în funcție de preferințele tale. Șemineul încastrat în perete și cel  cu rafturi pentru depozitare au un aspect frumos și sunt foarte practice.

Instalarea șemineului

Instalarea unui șemineu necesită adesea ajutor profesionist, mai ales pentru șemineuri pe lemn sau gaz. Asigură-te că există suficient loc pentru el și că respecți toate normele de siguranță.

Ventilarea și evacuarea fumului

În orice amenajare casă, trebuie să știi că șemineul necesită un sistem adecvat de evacuare a fumului. Așadar, acesta trebuie să fie instalat de către un specialist și verificat periodic. Totodată, este bine să cumperi odată cu șemineul și un ecran de protecție, un set de unelte pentru șemineu, dar și suporturi pentru lemne.

Mentenanță

Întreținerea regulată este esențială. Curăța coșul de fum, verifică periodic îndepărtarea depunerilor și instalația, pentru siguranța ta și a familiei tale.

Mai jos îți prezentăm o serie de reguli de siguranță pe care este bine să le ai în vedere:

  • asigură-te că ai un detector de monoxid de carbon și un stingător de incendii în apropierea șemineului;
  • nu lăsa șemineul nesupravegheat atunci când arde;
  • consultă întotdeauna un specialist pentru instalare și întreținere corespunzătoare.

Cum alegi șemineul în funcție de stilul de amenajare

Un șemineu poate fi integrat cu succes în orice stil de amenajare interioară. Iată câteva stiluri în care un șemineu se potrivește perfect:

Stilul rustic: alege șemineuri din cărămidă sau piatră naturală. Folosește lemn pentru mantaua șemineului.

Stilul minimalist: șemineurile cu linii simple se integrează perfect în spațiile contemporane. O manta modernă din sticlă va crea un aspect elegant. În amenajările minimaliste, șemineurile încastrate în perete se potrivesc de minune. Evită supraîncărcarea decorului și lasă șemineul să fie punctul central al camerei.

Stilul clasic: optează pentru șemineuri cu finisaje de marmură sau lemn prețios pentru un aspect sofisticat. Detaliile sculptate sau ornamentele clasice de pe mantaua șemineului vor adăuga și mai multă eleganță.

Stilul eclectic: șemineul poate fi un element excentric și autentic în amenajările boho sau eclectic. Pentru asta, poți combina diverse materiale și culori pentru mantaua șemineului, dar și pentru decorul din jurul acestuia.

Stilul industrial: pentru acest stil de amenajare, alege șemineuri din oțel, beton aparent sau cărămidă expusă.

În concluzie, șemineul este un element de decor foarte versatil care oferă nu doar un confort în plus, ci și o estetică frumoasă în orice amenajare casă. Alege ce-ți place și ține cont în primul rând de calitatea acestuia, pentru o mai bună siguranță a ta și a familiei tale.