Amenajare apartament: tencuiala interioară reprezintă o etapă esențială în procesul de finisare a pereților, deoarece conferă nu doar un aspect plăcut, ci și o mai bună protecție împotriva umidității și a factorilor externi. De aceea, alegerea produsului potrivit, cunoașterea timpului de uscare și, mai ales, aplicarea corectă sunt informații esențiale pentru a obține un rezultat final impecabil, de profesionist.
În acest articol, îți vom arăta în detaliu cum să alegi tencuiala potrivită, cum să calculezi timpul de uscare,care sunt tehnicile corecte de aplicare, și nu în ultimul rând, tipurile de tencuială în funcție de utilizare.
Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a te bucura de un apartament frumos cu pereți drepți, fără denivelări:
Tipuri de tencuială
Există mai multe tipuri de tencuială disponibile pe piață. Dintre acestea amintim: tencuială de ciment, tencuială pe bază de ipsos sau tencuiala decorativă.
În același timp, există mai multe clase de tencuială (P I, P II, P III, P IV, P V, P Org), dar și o clasificare a acesteia în funcție de utilizarea sa:
GP – tencuială normală;
LP – tencuială ușoară;
OC- tencuială exterioară într-un singur strat;
CR – tencuială fină;
R- tencuială pentru reparație;
T- tencuială de izolare termică.
Alegerea depinde de nevoile tale în ceea ce privește aspectul și cele care țin de funcționalitate, dar și de stilul de amenajare apartament pe care ți-l dorești.
Caracteristici produs
Când alegi tencuiala, ia în considerare factori precum durabilitatea, rezistența la umiditate, dar și capacitatea de a ascunde micile imperfecțiuni ale pereților.
Timp de uscare a tencuielii
Timpul de uscare variază în funcție de tipul de tencuială și condițiile de mediu. În general, tencuiala de ciment are un timp de uscare mai mare decât cea pe bază de ipsos.
Factori care influențează uscarea
Umiditatea și temperatura din încăpere, grosimea stratului aplicat și ventilarea adecvată sunt factori importanți care influențează timpul de uscare. De aceea este bine să te asiguri că urmezi întocmai instrucțiunile producătorului. În acest fel vei obține rezultatul dorit.
Tehnici corecte de aplicare a tencuielii
În această etapă trebuie să ai în vedere câțiva pași.
În primul rând, trebuie să acorzi o atenție deosebită pregătirii suprafeței. Acest lucru înseamnă că suprafața pereților trebuie să fie curată, uscată și netedă înainte de a aplica tencuiala. Orice impurități sau urme de vopsea veche trebuie îndepărtate.
Cel de-al 2 lea pas îl reprezintă amorsarea. Aplică un strat subțire de amorsă pe suprafață înainte de a tencui pentru a asigura o aderență mai bună și pentru a uniformiza absorbția tencuielii.
Iată următorii pași de care este bine să ții cont:
Prepararea amestecului
Amestecă tencuiala conform instrucțiunilor producătorului, asigurându-te, totodată, că obții o pastă omogenă și fără cocoloașe.
Aplicarea tencuielii
Utilizează o mistrie pentru a aplica tencuiala în straturi egale. Pentru tencuielile decorative, poți folosi diverse tehnici prin care se obțin texturi și modele.
Nivelarea și finisarea
După aplicarea tencuielii, folosește o riglă sau o mistrie dreaptă pentru a nivela suprafața. Dacă dorești un finisaj mai fin, poți utiliza o gletieră cu care să îndepărtezi eventualele asperități.
Uscarea și finisarea
Înainte de a aplica eventuale straturi suplimentare, lasă tencuiala să se usuce conform instrucțiunilor producătorului. După uscare, poți aplica un strat subțire de vopsea sau de lac pentru și mai multă protecție.
În final, aplicarea tencuielii interioare este un proces care necesită atenție la detalii și răbdare. Astfel, un produs potrivit și un timp de uscare corespunzător, dar, mai ales, aplicarea corectă a tencuielii sunt etapele cheie pentru a obține pereți frumoși și durabili. Așadar, indiferent de alegerea ta – o amenajare apartament minimalistă, bazată pe simplitate, sau decorativă, elaborată prin picturi sau diverse tehnici de înfrumusețare a pereților, dacă vei urma acești pași, vei obține rezultate de calitate în orice proiect de renovare.